inne rozgrywki |
Musisz się zalogować, aby korzystać z mini-chatu.
dzisiaj: 34, wczoraj: 71
ogółem: 874 078
statystyki szczegółowe
|
|||
Samochód, aby jeździł szybko, a przede wszystkim długo, potrzebuje dobrego paliwa. Nie inaczej jest z człowiekiem, a w szczególności ze sportowcem. Trening treningiem, ale bez odpowiedniej diety, spożywania właściwych produktów żaden sportowiec daleko nie zajedzie.
Na skutek złego odżywiania kwestią czasu są kontuzje nie mówiąc już o tym, że trening z tygodnia na tydzień staje się mniej wydajny, efektywny co jest wynikiem osłabienia organizmu w skutek braku odpowiedniego paliwa czyli pożywienia.
We współczesnym sporcie różnego rodzaje wspomagania w postaci napojów elektrolitycznych, energetycznych, bogatych w węglowodany batonów, środków wspomagających trening są na porządku dziennym i właściwie bez nich osiągniecie rezultatów na poziomie światowym jest nie możliwe, ale absolutnym minimum dla każdego sportowca powinno być właściwe odżywianie. Jeżeli jesteśmy w stanie swoją dietę uczynić zdrową, zrezygnować z pewnych dobrych, ale nie koniecznie właściwych dla sportowców rzeczy, wtedy nasze szanse, aby trening uczynić bardziej efektywnym, a co za tym idzie, żebyśmy byli lepsi od innych, bardzo wzrosną. Poniżej przedstawiono przykłady produktów spożywczych polecanych w codziennej diecie sportowca oraz tych niewskazanych:
P r z y s t a w k i – zalecane:
- mięsa i ryby w galarecie
- schab pieczony
- sałatki mięsno-jarzynowe
- sałatki jarzynowe
P r z y s t a w k i – nie zalecane:
- befsztyk tatarski
- ryby w oleju z puszki
- jajko w majonezie
Z u p y – zalecane:
- chude (najlepiej czyste lub zaprawiane 12% śmietaną)
Z u p y – nie zalecane:
- cebulowa
- grochowa
- fasolowa
- żurek
- grzybowa z suszonych grzybów
P r o d u k t y z b o ż o w e i m ą c z n e – zalecane:
- wszystkie rodzaje pieczywo (zwłaszcza razowe)- kasza gryczana i jęczmienna
- płatki kukurydziane, musli i owsiane
- makarony
- ryż (również brązowy)
- naleśniki z serem i dżemem
- racuszki i placki z jabłkami
- pierogi z serem i pierogi leniwe
- kopytka, knedle
- pyzy, kluski kładzione
P r o d u k t y z b o ż o w e i m ą c z n e – nie zalecane:
- placki ziemniaczane
M l e k o i p r o d u k t y m l e c z n e – zalecane:
- chude mleko (0.5%, 1.5%, max.2.0% tł.)
- śmietana 12 % tł.
- sery białe chude, półtłuste i maślankowe
- serki owocowe półtłuste
- kefir, maślanka
- jogurty naturalne i owocowe do 2% tłuszczu
- ser Feta (chudy), mozzarella
M l e k o i p r o d u k t y m l e c z n e – nie zalecane:
- mleko tłuste (3.2%) i pełnotłuste
- śmietana powyżej 20% tł.
- sery białe tłuste
- sery żółte i topione
- sery pleśniowe
M i ę s o i d r ó b – zalecane:
- drób (kurczaki, indyk)
- cielęcina
- polędwica i schab wieprzowy
- wołowina
M i ę s o i d r ó b – nie zalecane:
- kaczka, gęś
- baranina
- pozostałe rodzaje wieprzowiny
R y b y – polecane:
- chude gatunki (mintaj, dorsz, pstrąg, sandacz, młody karp, sola,
tuńczyk, flądra, leszcz, ostrobok)
- łosoś
Ryby - nie polecane:
- tłuste (makrela, śledź, węgorz, ryby w oleju)
W ę d l i n y – zalecane:
- polędwica
- szynka
- szynka, wędzonki chude
- kiełbasa szynkowa
- szynka konserwowa
- pierś wędzona
- polędwica wołowa
- kiełbasa szynkowa wołowa
W ę d l i n y – nie zalecane:
- parówki
- serdelki i kiełbasa parówkowa
- salceson
- boczek
- kiełbasy mielone w tym salami
- pasztety
- tłusta golonka
- kaczka faszerowana
- pasztet z drobiu
Jaja – wskazane:
- jajecznica na parze, na teflonowej patelni lub z małą ilością masła
- jajo gotowane
- jajo sadzone na małej ilości tłuszczu
- omlet naturalny (najlepszy na parze)
Jaja – nie wskazane:
- jajecznica na smalcu lub boczku
- jajecznica na tłustej wędlinie
W a r z y w a:
Polecane są wszystkie warzywa za wyjątkiem:
- pory
- kapusta zasmażana
- bigos
- warzywa konserwowane octem
D e s e r y - zalecane:
- budyń
- kisiel
- galaretki z owocami
- koktajle owocowe
- sos typu waniliowy z dodatkiem owoców
- owoce w syropie (brzoskwinie, ananasy)
D e s e r y – nie zalecane:
- lody
- bita śmietana do deserów
- kremy
C i a s t a – zalecane:
- drożdżówki, strucle, bułki maślane
- piernik z marmoladą
- jabłecznik, ciasto z jabłkami
- biszkopty bez masy tłuszczowej
- delicje
- sernik
C i a s t a – nie zalecane:
- ciasta tortowe
- pączki, faworki
- ciasta kruche
- ciasta francuskie
- babki piaskowe
- keks owocowy
N a p o j e – zalecane:
- soki owocowe świeżo wyciśnięte
- soki owocowe naturalne nie klarowane (100%)
- soki owocowe naturalne klarowane (100%)
- woda mineralna nie gazowana
- soki warzywne np. pomidorowy
- soki owocowo-warzywne np. karotka
- herbata (w tym również zielona)
- herbaty owocowe
- napoje izotoniczne np. Isostar
- odżywki węglowodanowe
N a p o j e – nie zalecane:
- sztuczne napoje (np. woda smakowa)
- słodkie napoje gazowane typu Coca-cola
|
Najbliższa kolejka 1 |
Mecze sparingowe |